Itthon

Orbán és Putyin részletesen megvitatták a magyar-orosz kapcsolatot

Itt visszanézheti Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóját
október. 31. csütörtök 0:00

Orbán Viktor és az orosz elnök folytatja a tanácskozást
október. 30. szerda 19:48

Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök a közös sajtótájékoztató után egyházi vezetőkkel folytatott megbeszélést a Karmelita Kolostorban.

Fotó: MTI

Orbán találkozna Ukrajna új elnökével
október. 30. szerda 18:48

A Russia Today kap szót. A kérdések Ukrajnáról szólnak, Zelenszkíjről és a katonai mozgósításról. Putyin Zelenszkijt nem akarja minősíteni. De annyit mégis elárult, hogy nem látja benne azt a személyt, aki meg tudja oldani az ukrán nacionalizmus megerősödését. Az ukrán konfliktusról azt mondja, hogy állnak elébe a tárgyalásoknak.

Orbán  Viktor arról beszélt, hogy mint az EU tagjai, az ukrán konfliktus megoldását rábízta a Normandiai Négyekre. De eszébe jutott egy magyar mondás, hogy addig nem mondunk valakiről véleményt, amíg nem ismerjük személyesen, ezért várja a találkozót Zelenszkijjel.

Az első magyar politikai kézikönyv
október. 30. szerda 18:43

Az Origo kérdez: a Közel-keleti keresztény közösségek vezetőivel való találkozásra kérdeznek rá, hogy mit tartalmaz majd az együttműködés. Orbán szerint az első magyar politikai kézikönyvet 1000 évvel ezelőtt írták. Ebben az van megírva, hogy addig tud a magyarság megmaradni, amíg megmarad a keresztény kultúrában, és segíti a bajba jutott keresztény közösségeket szerte a világban. Segélyekről fognak tárgyalni, illetve egyházi épületek helyreállításáról, és az élelmezés is szóba kerül. Arról is beszél Orbán, hogy egész falvakat állítanak helyre a magyarok Szíriában.

Putyin annyit tesz hozzá, hogy a Közel-Kelet a kereszténység bölcsője, ahol most az erőszaktól szenvednek az ottani közösségeket, ezért kell támogatni őket. Szíriában például Oroszország nem csak a keresztényeknek segít, hanem a muzulmánoknak is, hiszen mecseteket állítanak helyre, és a zsidó lakosságot is segítik. Egy üldözött vallásról beszél, és itt nincs szó egyezményről, hanem itt segítségről van szó - emeli ki Putyin.

A magyarokat nem olyan nehéz megérteni
október. 30. szerda 18:40

Mi a szuverenitásra vagyunk fixálva - Orbán szerint, és mindent ez befolyásol, és ez az energiára is igaz. Azaz szeretünk függetlenek lenni, hogy honnan szerezzük be. Most Oroszországból szerezzük, de nyitottak vagyunk más megoldásokra. Kijelentette, hogy nem akarunk függni egyetlen tranzitországtól sem. Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy több útvonalon jusson el hozzánk az energia. A dolognak van egy szerb vonala - Orbán szerint, és eddig nem volt akadályoztatás, de most azt vélelmezik Orbán, hogy Szerbia is igányt tart a szuverenitásra, és szeretnének más betáplálási lehetőség után nézni, ami nyilván a magyaroknak tranzit kiesés, de támogatjuk, hogy Szerbia is legyen független. A geostratégiai helyzete Magyraországnak egyre javul, és szuverének vagyunk energia szinten.

Putyin válaszol
október. 30. szerda 18:36

Török Áramlattal és az Északi-Áramlattal kapcsolatos a következő kérdés. Putyin válaszol: abban bízik, hogy a Török Áramlat első szakaszának kiépítése befejeződik az év végéig. 15 kilométer az, ami itt Magyarországra vonatkozik, és szerinte gyorsan tudják vállalni, mert a magyar fél optimistán áll hozzá. Azt is mondta, hogy Magyarország csatlakozása a Török Áramlathoz a magyarok érdeke.  Ami az Északi-Áramlatot illeti, Dánia megengedte a kiépítést és ez nagyon fontos lépés.

Orbán szerint nem vétóztak
október. 30. szerda 18:32

Kérdésre válaszolva: Orbán szerint nem megvétózták, hanem további megfontolásra ajánlotta Magyarország a NATO Ukrajnával foglalkozó nyilatkozatát Magyarország. Ukrajnával szemben Magyarországnak az az elvárása, hogy az Ukrajnában élő magyarok helyzete megkérdőjelezhetetlen legyen, és ehhez ragaszkodnak legyen szó bármilyen nemzetközi dokumentumról. Orbán kijelentette, hogy a korábbi ukrán vezetés magyarellenes magatartást képviselt.

Putyin hálás
október. 30. szerda 18:31

Kifejezte háláját, és a baráti konstruktív párbeszédet megköszönte.

Szíriai konfliktus
október. 30. szerda 18:30

A szíriai konfliktus megoldásában is komoly szerepet vállal Oroszország. A keresztények helyzete is szóba került, de az erről szóló megbeszélést még folytatják a sajtótájékoztató után az egyházi vezetőkkel.

Moszkva és Nyugat-Európa kapcsolata
október. 30. szerda 18:28

Kulturális és oktatási területen is komoly kormányközi együttműködés zajlik. Megbeszélték azt is, hogyan lehetne normalizálni Moszkva és Nyugat-Európa kapcsolatát, illetve szóba került Ukrajna is.