Itthon

A szabad színházakért, a kultúra függetlenségéért tüntettek

Itt visszanézheti a tüntetést:
december. 10. kedd 0:00

Véget ért a tüntetés
december. 9. hétfő 18:46

Boros Martin a Független Előadóművészeti Szövetség tagja arról beszélt, már 50 ezren írták alá a petíciót, ami után a kormány a meghátrálás jeleit mutatja.

A közös kép után az összes felszólaló a színpadra ment, és a „kultúra nemzeti alap” skandálás után hivatalosan befejeződött a tüntetés.

Karácsony: minden rosszban van valami jó
december. 9. hétfő 18:37

Karácsony Gergely azzal kezdi a beszédét: minden rosszban van valami jó, ő például egy színpadon volt Pintér Bélával. A főpolgármester arról beszélt: nem örül annak, hogy a tüntetésen kell lennie, és arról kell beszélnie, hogy kik veszélyeztetik a szabadságot. „A kultúra nem a politikusoké, hanem a művészeké és a közönségé. Ahogy az Akadémia sem a politikusoké, hanem a kutatóké. Ahogy az iskola sem a politikusoké, hanem a tanároké és a diákoké” – fogalmazott Karácsony. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem csak a művészekért, a hajléktalanokért, az orvosokért, mindenkiért ki fognak állni a jövőben is.

Karácsony szerint ez az ügy egy nemzeti ügy, mert a kultúra nemzeti alap. „Küzdelmes évek jönnek, tudjuk azt, hogy meg kell védenünk a hazákat, és kiállnunk valamilyen ügy mellett. Ezeket a nehéz éveket egy dolog teheti könnyebbé: ha együtt maradunk”- fogalmazott a főpolgármester. Szerinte ezt a harcot már félig megnyerték, de nem egészen. 

Pintér Béla beszéde
december. 9. hétfő 18:34

Pintér Béla tegnap este írt egy nagyon indulatos, szomorú beszédet, sok felkiáltójellel, ám mikor megtudta, hogy mégsem említi a kormány a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) a ma benyújtott, a Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről szóló javaslatában. „A kormánypropagandában még elviselitek a hazugságot, de a színházban már nem” – fogalmaz a rendező. Pintér arról beszélt, megijedtek a törvényhozók, mert rájöttek, hogy kérdőre lesznek vonva. „Mégsem vagytok a magyar kultúra gyilkosai?” – zárja a beszédét.

Mácsai Pál beszéde
december. 9. hétfő 18:33

Meg kell őrizni a józan gondolkozást- mondja az Örkény Színház igagatója.

Az élet értelme című Örkény novellát idézi a színművész stílszerűen:"Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú. Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmad­rangú valami.Hát akkor mi? Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára."

A kultúra lényege soha nem valamilyen ideológiai program végrehajtása- idézi Bibó Istvánt mondja Mácsai Pál. 
Jordán Tamás beszéde
december. 9. hétfő 18:30

Örömmel tölti el, hogy ennyien jelen vannak. A tiszta lelkiismeret iránti igény az igagató szerint mindent felülír. A gyávaság a legeslegnagyobb bűn- idézi Bulgakov Mester és Margaritáját. 

A mai tüntetésen felszólalók közül többen kaptak levelet Fekete Péter államtitkártól, aki azt mondta: semmi sem igaz abból, ami a tervezett módosítással kapcsolatban a sajtóban megjelent. Ha ez igaz, akkor Jordán a tüntetőknek mond köszönetet. Szerinte fontos szakmai kérdésekben a politika felett kell állni.

Farkas Franciska: Hiszek a hazámban!
december. 9. hétfő 18:25

Farkas Franciska színésznő veszekedő szülőkhöz hasonlította a jelenlegi vitát. Honleánynnak tarja magát, aki elmondhatja a véleményét anélkül, hogy bármelyik párt érdekeit szolgálná. Szerint a mindenkori kormánynak és a mindenkori ellenzéknek támogatnia kell azt, aki a hazáját szolgálja- mint ő. És ez állítása szerint felette áll minden pártérdeknek. Együtt nőtt fel a demokráciával, azt gondolja, hogy a demokrácia első szabálya, hogy úgy kell viselkedni, mint egy demokráciában, mert félelemből nem épült fel semmi.

Sodró Eliza: 30 év alatti színművészek nyílt levele
december. 9. hétfő 18:18

Az 1990-es évek után született színművészek nevében Sodró Eliza, a Radnóti Színház színésze mondott beszédet. A színművész szerint ők az a generáció, akik szabadságban nőttek fel. Sok minden éket verhetett volna ebben a generációban, de a gyűlölködés helyett az együttműködést választják. Most ők jelentik azokat a fiatalokat, ami a Fidesz volt rendszerváltás idején volt.

A 30 év alatti színészek nyílt levelét olvasta fel Sodró Eliza, a parlamenti képviselőknek címezve. A követeléseik a következőek:

- szakmai egyeztetés

- tiltakoznak  független társulatok támogatásának elvonása ellen

- az önkormányzati fenntartású kőszínházak esetén állami befolyást elutatsítják. 

111 30 év alatti művész írta alá a nyílt levelet.

Fullajtár Andrea beszéde
december. 9. hétfő 18:14

Kocsis Gergely színész skandáltatta a tömeggel: „a kultúra nemzeti alap”. Első felszólalóként Fullajtár Andrea lépett a színpadra. A Jászai Mari-díjas színésznő beszédében arról beszélt, törvények által szántanák be a független színházakat. A Katona József Színház színésznője arról szólt, hogy nehéz volt számukra a Gothár-ügy. „Tudsz még hallgatni? Van még valaki, aki tud hallgatni ezek után” – kérdezte a tömeget a színésznő.

Megtelt a tér
december. 9. hétfő 17:58

Az atv.hu helyszíni tudósítója szerint a rendőrök azt kérik a tüntetőktől, hogy húzódjanak összébb, mert kilógnak az útra.