videó

Europeo – A londoni metró rejtett titkai

A brit főváros legnagyobb nevezetességét egy pillantás alatt fel lehet ismerni a híres logójáról, amely mindenkinek szemet szúr. A londoni metró vagy ahogy a helyiek becézik, a Tube rengeteg titkot rejt. Nem csoda: 161 éves korával ez a világ legidősebb földalatti vasútja. Kövessen minket a föld alá, és ismerje meg jobban a londoni metrót.

kapcsolódó videók

 

Europeo – Felbecsülhetetlen adatokat rejt a világ egyik legrégebbi időjárásfigyelő állomása

A lengyel-cseh határon fekvő Sniezka magashegyi meteorológiai állomást már megközelíteni se egyszerű a tíznaponta egymást váltó munkatársaknak. A világ egyik legkorábbi időjárásfigyelő állomásán az 1880-as évek óta készülnek feljegyzések. Az évtizedek során az állomás több háborút és rengeteg vihart túlélt. A rendelkezésre álló időjárási adatsorok felbecsülhetetlen értékűek az éghajlatváltozással foglalkozó tudósok számára.

 

Europeo – Hogyan készül az eredeti kenyérlángos?

Kenyértészta, crème fraîche, szalonna és hagyma – ennyi kell Elzász nemzeti eledelének az elkészítéséhez. A Tarte Flambée a magyar kenyérlángos, a langalló, más néven töki pompos eredetije. Egy olyan különlegesség, amely a francia-német határvidékről származik, fadeszkákon tálalják, és baráti vagy családi társaságok közösen eszik. Mégpedig kézzel. A Deutsche Welle Strasbourgban járt utána, hogyan készül az igazi.

 

Europeo – Egy 24 éves fiatal lány menedzseli ezt az írországi szigetet

Az ír kultúra és identitás nagyon erős az Írország nyugati partjainál fekvő Aran-szigeteken. Inisheer a legkisebb sziget közülük, mindössze néhány száz lakossal.  A helyiek az ügyes-bajos dolgaikkal mindig Chloét találják meg. A mindössze 24 éves fiatal a szárazföldről költözött ide. Ő a sziget menedzsere. Ha vitát kell elsimítani, támogatásért pályázni, hatósági ügyet elindítani, a sziget 345 lakosa abban bízik, hogy Chloe úgyis el tudja intézni.

 

Europeo – Óriási tiltakozás Lettországban: bezárhatják a helyi iskolákat

Kevés környékbeli iskola, gyér buszközlekedés, hosszas utazás: jócskán megnehezíti a gyerekek életét, ha megszűnik a helyi iskola. Lettországban a kormány az oktatási reform részeként most be akarja zárni a kisebb iskolákat. Ez egyáltalán nem tetszik a tanulóknak és az érintett családoknak. A lett himnuszt énekelve diákok ezrei tiltakoznak országszerte, hogy megakadályozzák a jövőjüket súlyosan befolyásoló iskolabezárásokat.

 

Europeo – Súlyos árat fizet Örményország a békéért

Örményország és Azerbajdzsán konfliktusa évtizedekre nyúlik vissza: az ellenségeskedés egyik oka Hegyi-Karabah, amelyet tavaly szeptemberben az azeriek villámháborúval foglaltak vissza. A békekötés érdekében Örményország kénytelen további, eddig általa ellenőrzött kisebb enklávékat visszaadni Azerbajdzsánnak. Az enklávék nagyrészt lakatlanok – de a környékbeliek attól tartanak, hogy az azeriek ennyivel nem fognak megelégedni.

 

Europeo – Belarusz betiltotta a Deutsche Wellét

Belaruszban évek óta veszélyben vannak a kormánykritikus újságírók. A nemzetközi sajtóorgánumokat is egyre gyakrabban minősítik „szélsőséges szervezetnek”. Április végén a Deutsche Welle működését tiltották be Belaruszban. Maria Zakuskina a saját bőrén tapasztalta, hogy bánik Lukasenko rezsimje a médiamunkásokkal. Az újságírónő 2021-ben kénytelen volt hazájából elmenekülni. Jelenleg Berlinben él, és ott készíti videóit, melyekben a belarusz hatalmasságokat figurázza ki a politikai szatíra eszközeivel.